Jak zrobić glazurę na tort?

Jeżeli stoimy przed wyzwaniem stworzenia zarówno pysznego, jak i olśniewającego swoim wyglądem tortu, dobrym pomysłem będzie udekorowanie go glazurą. Tego rodzaju ozdoba jest niezwykle elegancka, a zarazem efektowna ze względu na idealnie gładką powierzchnię odbijającą światło.

To świetna, nietrudna do wykonania alternatywa dla tradycyjnej polewy, którą można przygotować w różnych odsłonach, dostosowując ją do swojej artystycznej wizji. Zatem – jak zrobić glazurę do tortu?

Jak zrobić glazurę na ciasto czy tort? Oto niezbędne składniki

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić glazurę na tort, musisz wiedzieć, że można ją wykonać na różne sposoby. Podstawowy przepis zawiera natomiast wodę, cukier, żelatynę, śmietanę, syrop glukozowy, wybraną czekoladę oraz barwnik.

Niekiedy jednak śmietanę zamienia się na mleko skondensowane, a czekoladę na kakao. W zależności od przepisu możemy spotkać się z wykorzystaniem żelatyny w proszku bądź w listkach.

Glazura, czyli lustrzana polewa, świetnie sprawdzi się nie tylko w przypadku tortów, ale również innych ciast i deserów. Doskonale prezentuje się chociażby jako dekoracja serników oraz ciasteczek.

Jak zrobić glazurę na tort i inne wypieki? O tym musisz wiedzieć

W przypadku, gdy planujemy zastosowanie glazury do dekoracji wypieku, musimy pamiętać o tym, że przed użyciem powinna być chłodzona w lodówce przez około 6-8 godzin. Wówczas, aby móc ją użyć, musimy ją podgrzać oraz krótko zblendować w celu usunięcia pęcherzyków powietrza. Temperatura polewy lustrzanej powinna oscylować w granicach 28-31 stopni.

Jeżeli okaże się, że przygotowaliśmy jej zbyt dużo, z powodzeniem możemy zamrozić glazurę w szczelnym pojemniku. Gdy będziemy chcieli ją wykorzystać, wystarczy rozmrozić ją w lodówce, a następnie postępować dokładnie tak samo, jak ze świeżo przygotowaną polewą.

Pamiętajmy, że glazurę zawsze powinno się nakładać na ciasta zmrożone do temperatury -18 stopni, które zostały świeżo wyjęte z zamrażarki. Jeśli odczekamy zbyt dużo czasu po wyjęciu, na powierzchni wypieku mogą pojawić się krople wody, które sprawią, że polewa nie będzie się go trzymała.

Jak zrobić glazurę do tortu, aby nie była zbyt sztywna i nie zsuwała się z wypieku?

Jedną z najczęściej występujących trudności podczas przygotowywania polewy lustrzanej jest to, że okazuje się ona nadmiernie sztywna. Przyczyny takiego stanu rzeczy należy upatrywać na przykład w zastosowaniu zbyt płynnej czekolady lub nieodpowiednich proporcji składników.

U niedoświadczonych w tym zakresie cukierników często zdarza się również, że polewa lustrzana zsuwa się z wypieku. Bardzo często odpowiada za to zbyt wysoka temperatura glazury lub zbyt ciepłe bądź zimne ciasto.

Jak zrobić glazurę na tort, aby osiągnąć efekt lustrzanej tafli?

Pierwsze próby wykonania glazury mogą kończyć się uzyskaniem polewy bez lustrzanego efektu. Za połysk odpowiadają odpowiednie proporcje składników, a także właściwe przechowywanie przygotowanej masy.

Myśląc o tym, jak zrobić glazurę na ciasto, należy więc przede wszystkim pamiętać o zachowaniu odpowiednich temperatur, uzyskaniu optymalnej konsystencji oraz zastosowaniu dobrych proporcji składników. Ważne jest również to, aby blendując polewę, korzystać jedynie z wolnych obrotów.

Gdy przygotowaną masę wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia, należy przykryć ją folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jej powierzchni. Jeżeli zauważymy w polewie pęcherzyki powietrza, można spróbować przelać ją kilkukrotnie przez drobne sitko.

Jak zrobić glazurę na ciasto i kiedy warto ją zastosować?

Jeśli nie masz pomysłu na dekorację wypieku, ale wiesz, jak zrobić glazurę na ciasto, postaw na to rozwiązanie! Polewa lustrzana prezentuje się efektownie, nowocześnie, nadaje się na wiele różnych okazji i można ją zastosować w różnorodnych aranżacjach.

Glazura sprawdzi się również w nietypowych rozwiązaniach – na przykład jako polewa do deserów typu panna cotta czy dekoracja ciasteczek. Jest nie tylko efektowna, ale jednocześnie pyszna!

Sprawdź nasze produkty