Jak używać rantu do tortu? Sprawdź!

Przygotowanie wypieków tortowych to sztuka, która wymaga nie tylko znajomości technik cukierniczych, ale także umiejętności doboru odpowiednich składników oraz narzędzi. Każdy z tych aspektów ma istotne znaczenie w procesie tworzenia niepowtarzalnych, oryginalnych wypieków. Wśród niezbędnych akcesoriów przy produkcji tortów niezwykle istotną rolę odgrywają ranty cukiernicze. Dzięki nim proces przygotowania słodkich wypieków staje się niezwykle precyzyjny i satysfakcjonujący. Na rynku dostępne jest wiele rodzajów rantów do ciast, które różnią się pod kątem stopnia regulacji, kształtu, materiału wykonania, wymiarów oraz wysokości. Jaki rant do tortu wybrać, aby mieć pewność, że nasze wypieki będą cechowały się precyzją wykonania i niepowtarzalnym smakiem? 

Rant do tortu – jak używać?

Rant do tortu to popularne akcesorium w cukiernictwie, które pozwala na uzyskanie idealnego kształtu biszkoptu, a także tworzenie wielowarstwowych tortów musowych i lodowych. Ranty cukiernicze mogą być wykonane z aluminium, blachy stalowej cienkiej lub grubej, mieć stałą średnicę lub opcję regulowaną. Akcesorium jest wykorzystywane nie tylko przy pieczeniu biszkoptów, ale także podczas przekładania poszczególnych warstw masami.

Aby zapewnić stabilną konstrukcję wypiekom, na początek w środku należy umieścić biszkopt lub inny spód ciasta. Następnie, na powierzchnię wlewamy odpowiednią ilość kremu lub musu, do momentu, aż wypełnimy preferowaną przestrzeń wewnątrz akcesorium. Czynność tą możemy powtarzać kilka razy, przekładając każdorazowo naprzemiennie warstwy.  Górną część należy wygładzić szpatułką, uzyskując tym samym równą powierzchnię. Całość tortu najczęściej należy wstawić na kilka godzin do schłodzenia. Po tym czasie możemy bezpiecznie usunąć rant. Aby delikatnie go zdjąć, w zależności od tego czy użyliśmy rantu regulowanego, czy o stałej średnicy należy odbezpieczyć regulowany element (zwykle śrubę, spinkę bądź zatrzask) delikatnie przejechać nożem po wewnętrznej powierzchni rantu, by oddzielić ciasto. W przypadku mocno schłodzonych tortów możemy podgrzać zewnętrzną stronę rantu palnikiem lub suszarką co ułatwi oddzielenie obydwu powierzchni.

Jak używać rantu regulowanego do tortu? 

Użycie rantu do tortu jako zamiennika tradycyjnej tortownicy jest stosunkowo proste, choć wymaga pewnej uwagi i precyzji. Istnieje jednak wiele zalet tego typu rozwiązania. Po pierwsze, ranty regulowane dają możliwość regulacji i dostosowania średnicy co pozwala na tworzenie wypieków o różnej wielkości. Tym samy oszczędza miejsce w szafkach, bo zamiast 3 rantów możemy posiadać tylko jeden. Profesjonalne ranty zwykle posiadają specjalne oznaczenia poziomu. Podziałki ułatwiają ustawienie określonej średnicy oraz tworzenie wypieków o równej wysokości. Stosując rant, powinniśmy zabezpieczyć spód ciasta. Można zrobić to na wiele sposobów:  papierem do pieczenia, folią aluminiową lub spożywczą gdy ciasto jedynie mrozimy. W każdym wypadku warto pracować na silikonowej stolnicy i posiadać podkładkę pod torty.

Rant do tortu – jaki wybrać?

Wybór rantu do tortu powinien być uwarunkowany indywidualnymi potrzebami cukiernika.  Pierwszym czynnikiem do rozważenia jest wysokość rantu. Opisywane akcesoria różnią się zarówno poziomem regulacji, jak również wysokością. Warto wybrać narzędzie, które będzie odpowiednie dla planowanego tortu. Jeśli chcemy przygotować wypiek o większej liczbie warstw, warto wybrać wyższy rant. W ten sposób zyskamy pewność, że pomieścimy wewnątrz akcesorium zarówno warstwy biszkoptu, jak również nadzienia i kremy. 

Jak zabezpieczyć rant do tortu?

Warto pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu akcesorium przed wlaniem masy do jego wnętrza. Jeśli rant używamy do pieczenia, możemy delikatnie nasmarować wewnętrzne ścianki. Najlepiej użyć do tego kostki prawdziwego masła. W ten sposób zapobiegniemy przywieraniu wypieków. Jeśli tworzymy torty musowe i lodowe, możemy użyć folii rantowej. 

Ranty do ciasta są niezwykle przydatne tak w pracowni cukierniczej, jak i domowej kuchni. Mogą posłużyć nawet przez kilka lat – w zależności od stopnia eksploatacji, jakości narzędzia i materiału wykonania. Dlatego też warto wybierać sprawdzonych sprzedawców, którzy dystrybuują akcesoria cukiernicze od renomowanych producentów. Aby uniknąć odkształceń i rdzewienia, przechowywany rant powinien być zawsze czysty i zapięty. 

Sprawdź nasze produkty