Doskonale kruche ciasto do tartaletek i tart
Ile Gospodyń, tyle przepisów 😉 Jak znaleźć doskonały przepis na ciasto kruche?
Wcale nie jest to takie łatwe, ponieważ przepis i wykonanie zależy często od tego do czego to ciasto będzie wykorzystane. Każda receptura może różnić się nawet znacząco proporcjami składników i techniką wykonania. Jedno jest pewne! Niezbędna jest nam mąka, masło i cukier.
Poniższy przepis pochodzi ze szkoleń prowadzonych w Warsaw Academy of Pastry Arts, jego autorem jest sam Chef Akademii Igor Zaritkiy. Ciasto stosowane jest do przygotowania monoporcji tart owocowych, takich jak Cytryna na tracie i Wiśnia na tarcie.
Składniki:
225g Masła 82%
140g Cukru pudru
45g Mąki migdałowej
2g Soli
87g Jaj
325g Mąki T45
35g Kakao (opcjonalnie)
Wykonanie
W pierwszej kolejności należy wymieszać masło z cukrem, mąką migdałową, sólą oraz ekstraktem waniliowym w misie mikserze.
Kolejno dodać jajka, mąkę i kakao. Mieszać do całkowitego połączenia wszystkich składników. Masę wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 3 mm.
Wykroić ciasto proporcjonalnie do wielkości form i wypełnić je nim, obkładając delikatnie brzegi i dno. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przepis na ciasto to jedno, wykonanie to drugie, pozostają jeszcze 3 elementy: zabezpieczenie ciasta, dobór rantów do wypiekania i samo pieczenie.
Aby ciasto upiekło się na zarumieniony złoty kolor, jak również aby zabezpieczać je przed nadmiernym wchłanianiem wilgoci z wypełnienia później kremem, warto posmarować je specjalnie przygotowanym roztworem z żółtek.
Składniki na polewę z żółtek:
150g Żółtek
40g Mleka 3,2%
40g Cukru pudru
Wszystkie składnki dokładnie mieszamy ze sobą.
Schłodzone ciasto w formach wyjmujemy z lodówki i odpiekamy ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 ᵒC. Następnie wypieczone tartaletki wyjmujemy z form i jeszcze ciepłe, smarujemy polewą z żółtek, po czym wkładamy do rozgrzanego pieca na kolejne 2 minuty.
Maty i ranty do pieczenia ciasta kruchego
Do pieczenia ciasta kruchego idealnie sprawdzają się zarówno maty jak i ranty mikro perforowane. Oznacza to, że powierzchnia wypełniona jest malutkimi dziurkami, dzięki czemu podczas pieczenia jest lepsza cyrkulacja powietrza i bardziej równomiernie rozchodzące się ciepło.
Tak wypieczone tarty i tartaletki możemy wypełniać dalej kremem lub musem czekoladowym oraz owocami.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej jak przygotować pyszną Cytrynę lub Wiśnię na tarcie polecamy szkolenia on-line lub stacjonarne prowadzone w Warsaw Academy of Pastry Arts.