Czekolada do picia, jak zrobić czekoladę do picia?
Czekolada do picia jest uwielbianym napojem, który doskonale sprawdzi się zarówno w okresie jesienno-zimowym, jak i wiosenno-letnim. Możemy przygotować ją na różne sposoby, a ulubione dodatki sprawią, że jej smak będzie subtelnie pieścił nasze podniebienia. Czekolada do picia: jak zrobić czekoladę do picia?
Jak zrobić czekoladę? Kilka pomysłów na przygotowanie czekolady do picia
Przygotowanie czekolady do picia może okazać się niezwykle przyjemną czynnością, pozwalającą na uzyskanie aromatycznego, słodkiego i w zależności od naszych preferencji – gorącego bądź chłodnego napoju. Najlepszym rozwiązaniem, na jakie możemy się zdecydować, jest zakup gotowej mieszanki. Przy jej użyciu możemy nieco uprościć sobie przygotowanie czekolady do picia. Jedyne co musimy zrobić, to wsypać odpowiednią ilość produktu do ulubionego kubka, by następnie zalać go ciepłą wodą, tradycyjnym mlekiem lub popularnymi napojami roślinnymi (zamiennikami mleka krowiego). Jeśli chcemy przygotować mrożony napój, możemy poczekać do jego wystygnięcia, by następnie dodać kostki lodu.
Dobrym pomysłem jest dodanie do pysznego napoju pulpy owocowej bądź pianek, co pozwoli nam na urozmaicenie czekolady, abyśmy tuż po dokładnym wymieszaniu mogli delektować się jej nietuzinkowym smakiem.
Sposób na pyszną czekoladę do picia.
Pitną czekoladę możemy przygotować na wiele sposobów. Najprostszym oczywiście jest użycie gotowego proszku. Możemy skorzystać jednak z innych produktów, takich jak np. płynnej czekolady w kartoniku, którą wystarczy jedynie podgrzać. Jest świetną alternatywą i równie szybką w przygotowaniu. Słynna czekolada VAN HOUTEN podbijała już serca, tych którzy mogli ją dawniej kupić jedynie w Pewexie.
Dla koneserów prawdziwej czekolady mamy propozycję, na którą skusi się nie jeden amator tego napoju bogów. Idealne do sporządzenia gęstej czekolady są kaletki czekoladowe, te same których używa się w cukiernictwie do produkcji pralin i tabliczek czekolady. Czekolada w postaci kaletek łatwo rozpuszcza się pod wpływem gorącego mleka.
Podpowiadamy kilka sprawdzonych receptur:
🍫 Czekolada na gorąco
𝑪𝒁𝑬𝑲𝑶𝑳𝑨𝑫𝑨 𝑲𝒍𝒂𝒔𝒚𝒄𝒛𝒏𝒂 𝒄𝒊𝒆𝒎𝒏𝒂 70%
300g mleka
Mleko gotujemy, zalewamy kaletki czekolady i dokładnie *biedujemy do gładkości.
Podawać najlepiej w temperaturze 72 stopni C
*Jeśli posiadacz spieniasz do mleka w ekspresie do kawy, czekoladę wraz z gorącym mlekiem możesz wymieszać dyszą do spieniania mleka
🍫 Czekolada na zimno
𝑪𝒁𝑬𝑲𝑶𝑳𝑨𝑫𝑨 𝑹𝒖𝒃𝒚 𝒛 𝒃𝒖𝒓𝒂𝒌𝒊𝒆𝒎
200g Czekolada Ruby RB1
200g mleczka migdałowego
50g soku z buraka
Mleko gotujemy i zalewamy nim wcześniej przygotowany Ganasz. Dokładnie blendujemy do gładkości i dodajemy sok z buraka. Doskonałe do picia również na zimno, ostudzone z kruszonym lodem.
🍫 𝐂𝐳𝐞𝐤𝐨𝐥𝐚𝐝𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐳𝐝𝐫𝐨𝐰𝐨𝐭𝐧𝐚
𝑪𝒁𝑬𝑲𝑶𝑳𝑨𝑫𝑨 𝒛 𝒉𝒆𝒓𝒃𝒂𝒕ą 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝒃𝒆𝒛 𝒄𝒖𝒌𝒓𝒖
150g czekolada biała Malchoc (bez cukru)
2g Matcha
2g Spiruliny
150g mleczka sojowego
Mleczko zagotować wraz z matchą i spiruliną. Zalać czekoladę i dokładnie zblendować. Podawać w temperaturze 72 stopni C.
Wszystkie receptury zostały opracowane przez najlepszych czekoladników Barry Callebaut
Kiedy najlepiej sprawdzi się czekolada do picia?
Czekolada do picia jest uniwersalnym napojem, który możemy przygotować zarówno zimą, jak i latem. W zimniejsze dni doskonale nas rozgrzeje, natomiast jej mrożona wersja okaże się niesamowitą ulgą w upalne letnie dni. Każda opcja jest wspaniałym wyborem, a sposób jej przygotowania uzależniony jest nie tylko od pory roku, ale również od naszego gustu i preferencji.
Czekolada do picia – dlaczego jest tak popularna?
Swoją popularność czekolada do picia zawdzięcza niesamowitemu smakowi, aromatowi oraz możliwością przygotowania jej na różne sposoby. Ponadto w umiarkowanych ilościach ciemna czekolada ma bardzo dobry wpływ na nasz organizm, ponieważ jest źródłem magnezu, który odgrywa w naszym życiu istotą rolę.
Kolejnym ważnym argumentem wpływającym na popularność czekolady do picia jest jej niesamowity, intensywny smak, który wspaniale pieści kubki smakowe, dzięki czemu można się nim delektować. Dodatkowym atutem jest fantastyczny aromat, który umili klimatyczne wieczory, delikatnie unosząc się w powietrzu.
Z czym możemy pić czekoladę?
Gorąca czekolada do picia jest cudownym napojem, który możemy urozmaicić w efektowny, wybrany przez siebie sposób. Oprócz szerokiego wyboru smaków, warto, abyśmy rozważyli zakup dodatków, takich jak pulpy owocowe czy pianki, dzięki którym nadamy czekoladzie unikatowego smaku.
Co więcej, możemy również przyozdobić ją bitą śmietaną, dodatkami do lodów czy kawy, a wszystko uzależnione jest od naszych upodobań oraz preferencji smakowych. Dobrym pomysłem jest również dodatek syropów do kawy, które nadzwyczajnie wzbogacą aromat oraz smak napoju.
Czekolada do picia – gdzie kupić?
Czekoladę do picia w proszku można znaleźć w naszej ofercie. Posiadamy szeroki wybór niesamowitych, starannie dobranych produktów, wśród których nie sposób nie znaleźć artykuły dla siebie. Oferujemy zarówno tradycyjną czekoladę do picia, jak i jej białą oraz smakową wersję. Dzięki skorzystaniu z naszego asortymentu można cieszyć się aksamitnym smakiem ulubionej czekolady, który doskonale sprawdzi się podczas wielu okazji. Nasza gama produkt to zestawienie wyjątkowych, wysokiej jakości produktów, wyróżniających się wykonaniem z najlepszych składników. Ich skład został oparty na prawdziwej czekoladzie z ziarna kakao, co przemawia za inwestycją.
Jak zrobić czekoladę do picia? Podsumowanie
Czekolada do picia jest cieszącym się dużą popularnością napojem, który możemy przygotować z wykorzystaniem szeregu dodatków. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga od nas podejmowania skomplikowanych i czasochłonnych czynności. Co więcej, możemy w efektowny sposób uatrakcyjnić przyrządzany napój, dodając do niego syrop smakowy, pulpę owocową czy pianki bądź aromatyczne przyprawy. Dzięki temu stworzymy unikatową kompozycję, która umili nam wieczór, poranek lub popołudnie. Decydując się na ulubioną wersję smakową, będziemy mogli się nią rozkoszować w każdym wybranym przez siebie momencie.