Barwniki spożywcze – jak odpowiednio je dobierać i stosować?
Barwniki spożywcze to temat rzeka, można mówić o ich rodzajach, składach i zastosowaniach.null
Rodzaje barwników spożywczych
Zacznij zatem od pierwszego rozróżnienia na:
- Barwniki wodnorozpuszczalne
- Barwniki tłuszczorozpuszczalne
Barwniki wodnorozpuszczalne jak sama nazwa wskazuje rozpuszczalne są we wszystkich produktach wodnych i zawierających wodę. Dlatego też nadają się do barwienia napoi, soków, bitej śmietany, mas cukrowych, lukru królewskiego, marcepanu, lodów, marmolad, nadzień owocowych i innych produktów zawierających środowisko wodne.

Barwniki tłuszczorozpuszczalne, to barwniki których używa się przede wszystkim do czekolady, kremów maślanych, mas tłuszczowo-olejowych, masła kakaowego.
Kolejnym rozróżnieniem będzie na:
- Barwniki w żelu
- Barwniki w proszku
- Barwniki w sprayu
- Zamsze w sprayu
- Barwniki w płynie
- Barwniki na bazie masła kakaowego
Barwniku w żelu z reguły zawierają w sobie: syrop glukozowy, wodę, substancję zagęszczającą. Są barwnikami przeważnie wodnorozpuszczalnymi, bardzo łatwo rozprowadzają się w cieczach, z powodzeniem stosowane są również do mas cukrowych. Weźmy jednak pod uwagę, że dodając żel do masy cukrowej, zmieniamy trochę jej strukturę. W zależności od proporcji i ilości żelu jaki zastosujemy, masa może stać się bardziej plastyczna i miękka.
Barwniki w proszku – możemy mieć zarówno wodno- jaki i tłuszczorozpuszczalne. Dlatego kupując barwnik w proszku upewnijmy się jaki na pewno potrzebujemy. O ile barwniki w proszku stosowane do mas tłustych możemy również użyć do masy cukrowej, o tyle barwnik do wody nie zabarwi nam tak ładnie masy tłustej i czekolady jak byśmy oczekiwali, a wręcz pozostaną nie rozpuszczone grudki.

Barwniki w sprayu, są barwnikami, którymi możemy pokrywać wyroby cukiernicze. Dekorujemy nimi powierzchnie mas cukrowych i marcepanowych, czekoladę, nanosimy je na bitą śmietanę i kremy. Barwniki te zawierają w sobie z reguły etanol, tłuszcz roślinny i czasami wodę.
Zamsze w sprayu, są oczywiście barwnikami również do nawierzchniowego dekorowania wyrobów cukierniczych, ale mają zupełnie inne właściwości, niż zwykłe barwniki. Zawierają w swoim składzie masło kakaowe, które determinuje właściwości pracy z tym barwnikiem. Efektem dekoracji barwnika ma być efekt zamszu lub velvetu na powierzchni ciasta. Aby ten efekt zaistniał musimy pracować na mocno zmrożonym produkcie. Przed spreyowaniem powierzchni monoporcji, tortu czy deseru musimy ją mocno zmrozić. Masło kakaowe w kontakcie z zimną powierzchnią obkurcza się i zamienia w velevet. Często spotykanym problemem jest pękająca powłoka dekoracji zamszu. Dzieje się tak, gdy zamszem pokrywamy zmrożony mus, który stopniowe pod wpływem temperatury zaczyna się rozkurczać. Sposobem na to jest podgrzanie zamszu do temperatury ok. 40 stopni i przede wszystkim bardzo dobre jego wymieszanie w opakowaniu. Przed każdorazowym użyciem zamszu w sprayu należy bardzo dobrze nim wstrząsnąć. W efekcie tego zabiegu powierzania zamszu pracuje razem z powierzchnią deseru. Dla uzyskania optymalnego efektu, używajmy sprayu w odpowiedniej odległości od produktu, zgodnie z zaleceniami producenta.

Ten rodzaj barwnika możemy stosować również do dekoracji form do czekolady, na podobnej zasadzie co dekoracja masłem kakaowym z zastosowaniem pistoletu do sprayowania.
Barwniki w płynie są na bazie wody, używamy ich przede wszystkim do dekorowania aerografem. Możemy nimi dekorować praktycznie wszystko oprócz czekolady, na której będą robić się zacieki. Praca z aerografem daje duże możliwości artystyczne, dekorowania tortów i pierniczków. Często stosowane techniki to cieniowanie i dekorowanie z użyciem szablonów. Barwniki w płynie możemy oczywiście zastosować również do barwienia napojów i lodów.
Barwniki na bazie masła kakaowego dedykowane są specjalnie do pracy z czekoladą. Każdy barwnik stworzony na bazie tłuszczu kakaowego będzie mieć stan stały. Można je kupić w buteleczkach o pojemnościach z reguły 100 lub 200g lub w postaci małych kwiatuszków Power Flower. Barwniki w buteleczkach trzeba podgrzać do temperatury najlepiej 30 stopni – tak, by się upłynniły. Z racji, że zawierają masło kakaowe powinno się z nimi pracować podobnie jak z czekoladą. Barwniki płynne dodajemy bezpośrednio do zatemperowanej czekolady lub masła kakaowego. Można nanosić je na powierzchnię folii gitarowej do tworzenia dekoracji czekoladowych oraz na powierzchnię form do czekolady za pomocą pistoletu ręcznie w inny sposób. Barwniki Power Flower rozpuszczamy już w podgrzanej czekoladzie. O tym jak pracować z barwnikami na bazie masła kakaowego przygotujemy osobny wpis 🙂
Barwniki tłusczczorozpuszcalne mogą być również gotowe do użycia w postaci płynnej na bazie np. tłuszczu sojowego lub rzepakowego. Przykładem jest tutaj barwnik ColorLiquid

Kolejną kategoria jaką możemy stworzyć dla barwników spożywczych to:
- Barwniki naturalne
- Barwniki syntetyczne
- Barwniki AZO Free
Barwniki naturalne stworzone są na bazie naturalnych barwników istniejących w naturze, czyli są związkami organicznymi, izolowanymi z surowców roślinnych lub zwierzęcych, nieorganicznymi jak pigmenty i barwniki powstające w procesach technologicznych jak np. karmel. Możemy wyodrębnić 16 naturalnych barwników oraz 3 barwniki identyczne z naturalnymi.
Do barwników naturalnych zaliczamy:
- kurkumine (E100)
- ryboflawine (E101),
- Koszenile (czerwień karminowa) (E120) – nie mylić z czerwienią koszenilową (E124) !,
- karmel (E150a)
- beta karoten (E160a),
- betanine (E162)
- antocyjany (E163)
ponadto: chlorofile i chlorofiliny, likopen, luteina i węgiel roślinny.
Barwniki naturalne mają zdecydowanie mniejszą intensywność i trwałość w porównaniu do barwników syntetycznych, zwłaszcza w obróbce cieplnej.

Barwniki syntetyczne pozyskiwane są na drodze chemicznej. W Polsce dopuszczonych jest 15 spożywczych barwników syntetycznych. Bardzo istotnym czynnikiem wśród tych barwników, jest to czy zawierają w sobie związki azowe. Barwniki azowe, po spożyciu ulegają w organizmie przemianie w związki aminowe o potencjalnym działaniu rakotwórczym. Ponadto mogą wywoływać nadpobudliwość u dzieci i alergie.
Na czarnej liście wśród barwników syntetycznych znajdują się:
- tartrazyna (E102),
- żółcień chinolinowa (E104),
- żółcień pomarańczowa (E110),
- azorubina, inaczej określana jako karmiozyna (E122),
- czerwień koszenilowa (E124) – nie należy jej mylić z naturalną koszenilą !,
- czerwień Allura (E129).
Barwniki AZO Free , trochę innymi słowy „mniejsze zło” – są to barwniki syntetyczne, ale pozbawione związków azowych najbardziej szkodliwych dla naszego zdrowia. W ofercie firm produkujących barwniki spożywcze możemy znaleźć coraz bogatszą ofertę barwników pozbawionych najbardziej negatywnego wpływu. Dlatego też decydując się już na zakup barwnika do zabarwienia tego co jemy szukajmy barwników AZO Free.
Tak jak na wstępie wspominaliśmy, BARWNIKI SPOŻYWCZE to temat rzeka i pisze się o nich nie jedną pracę doktorską. W tym artykule staraliśmy się jednakże w pigułce zawrzeć najważniejsze informacje, pozwalające na zdroworozsądkowy ich wybór w naszych kulinarnych działaniach 🙂
Czy zwyklymi barwnikami żelowymi np . Wilton można barwić białą czekoladę?
Niestety nie, do czekolady powinny być barwniki tłuszczo-rozpuszczalne, czyli na bazie masła kakaowego. Zwykły barwnik w żelu jest wodno-rozpuszczalny i może nam nawet zważyć czekoladę. Pozdrawiam Joanna z Cukieteria Team
A czy barwiąc typowo samą czekoladę bądź drip barwnikiem w proszku trzeba go rozrobić uprzednio z czymś? Czy do dripu można dodawać bezpośrednio?
A czy do czekolady trzeba rozrabiać bo czytałam gdzieś że z małą ilością płynnego miodu można rozrobić?
Nie stosuje się raczej praktyki rozpuszczania barwnika w miodzie i potem łączenia go z czekoladą. Obawiam się że mogło by to nie wyjść 😉 ale zawsze może Pani spróbować. Jesteśmy ciekawi efektów 🙂 Joanna
Do czekolady powinno się używać barwników rozpuszczalnych w tłuszczach, tak więc barwników do czekolad i wtedy możemy barwić bezpośrednio czekoladę. W przypadku Dripa, który robiony jest na bazie np. śmietany jeśli mamy barwnik rozpuszczalny w wodzie, to możemy najpierw rozrobić go w śmietanie, a potem dopiero tą śmietanę połączyć z czekoladą. Mam nadzieję że udało mi się odpowiedzieć na to pytanie 🙂 Joanna
a ja kupiłam barwniki w proszku firmy Amus… język niebieski nawet następnego dnia… farbowałam bezy. Czy są barwniki, które nie farbują buzi?
Obawiam się że niestety nie 🙁 barwnik niebieski jest tak intensywny, że może mniej lub bardziej barwic nam język. Oczywiście w dużym stopniu zależy też od jego stężenia w produkcie. A powiem szczerze, że patrząc w naszą ofertę barwników naturalnych, niebieskiego niestety wśród nich nie ma. Pozdrawiam Joanna z Cukieteria Team
A mozna użyc barwnika wodno rozpuszczalnego – rozpuścić go w wodzie, którą dodaje się do glazury na tort, gdzie głównym składnikiem jest czekolada?`
W przypadku barwników wodnorozpuszczalnych, jeżli chcemy połączyć je z czekolada to jedynym rozwiązanie będzie rozpusczenie ich najpierw w śmietance, która potem łączymy z czekoladą. Ale może stać się niestety tak, że barwnik nie bedzie idelanie rozpuszczony i będa widoczne takie drobinki pigmenciki.
Jak zabarwić śmietanę na czarno, nie brązowo. Polecicie jakieś sprawdzone barwniki?
Dzień dobry, można zastosować kilka barwników np. węgiel roślinny E153 lub PowerGEL https://www.cukieteria.pl/barwniki-w-zelu/11088-20g-starless-night-powergel-professional-barwnik-w-zelu-czarny-pg-191-food-colours-5902211694786.html ale czarnej śmietany raczej nie uzyska się, zawsze będzie to kolor zbliżony bardziej do antarcytu niż do czerni. 🙂 Joanna
Witam
Chciałabym otynkować tort, mam barwnik żółty w proszku. Jaki tynk? Czy najpierw rozpuścić w czymś barwnik?
Barwnik w proszku najlepiej rozpuścić sobie wcześniej w śmietance jeżeli jest wodnorozpuszczalny, jeżeli do czekolady to można rozpuszczać bezpośrednio w czekoladzie, ale zrobić sobie wcześniej tzw. przedmieszkę 🙂 bo czasami potrafią zostać drobinki i trzeba dobrze rozmieszać.
do polewy typu mirror glaze (woda, cukier, syrop cukrowy, mleko skondensowane, biala czekolada i zelatyna) nalezy dodawac barwniki wodno czy tluszczurozpuszczalne?
Raczej stosuje się barwniki wodnorozpuszczalne tak jak w tym przepisie https://www.wapas.pl/lustrzana-glazura/ Pozdrawiam Joanna
czy do perełek srebrnych używa się aluminium
witam, mam barwnik żelowy FOOD COLOURS chciałabym dodać do tynku czy jest szansa ze tynk się zwarzy?
Dzień dobry Pani Magdo, jeżeli ma Pani barwnik w żelu lub w proszku wodnorozpuszczlane to stosuje się je do kremów śmiatankowych, natomiast barwniki do czekolady stosuje się mas tłustych.