Jak zrobić tartę? Wybór formy i czas pieczenia
Tarta może przybierać wiele form, wyróżniać się wieloma smakami, posiadać zróżnicowane dodatki – wszystko zależy od fantazji, wiedzy i umiejętności cukiernika. W poniższym artykule przybliżymy różnorodne formy do pieczenia tego rodzaju ciast, podpowiemy, jak wyjąć tartę z formy oraz dostarczymy szereg wskazówek co do wyboru odpowiednich akcesoriów i czasu pieczenia. To niezbędne informacje zarówno dla początkujących cukierników, jak i tych, którzy pragną nieustannie doskonalić swój warsztat.
Jak zrobić tartę? Przegląd form do pieczenia
Podstawą dobrej tarty jest odpowiednio i równomiernie wypieczony, kruchy spód. Aby posiadał odpowiedni kształt oraz cechował się odpowiednią estetyką, warto postawić na dobrej jakości formy do pieczenia. W przypadku tart odpowiednim wyborem będą na przykład ranty perforowane do tartaletek i tart, które zostały stworzone z myślą o pieczeniu tego rodzaju ciast – posiadają bowiem drobne dziurki, dzięki którym temperatura dociera do każdej części masy, równomiernie ją wypiekając. Ranty mogą występować w wielu kształtach i rozmiarach, co daje ogromną dowolność podczas cukierniczych eksperymentów.
Oprócz tego można postawić na klasyczne, stalowe formy do tart. Obecnie na rynku znajdziemy modele z profilowanym lub wyjmowanym dnem, co sprzyja zachowaniu wysokiej estetyki ciasta i ogranicza problemy związane z jego wyjmowaniem.
Jak zrobić tartę? Przydatne akcesoria
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić tartę z pomocą tego rodzaju rantów perforowanych, musisz pamiętać o dokupieniu mat perforowanych. Te silikonowe, wyspecjalizowane akcesoria umieszczane są na blaszce, a bezpośrednio na nich możemy postawić ciasto w rancie. Przyczynią się one do równomiernego rozprowadzenia ciepła, a także szybszego odparowywania wilgoci. Są ponadto nieprzywieralne, co ułatwia bezpieczne i bezproblemowe wyjęcie tarty z piekarnika.
Wśród cukierników nie brakuje również zwolenników form silikonowych. Z ich pomocą można zarówno wypiec spód tarty, jak i stworzyć do niej wkład bądź dekoracje.
Czy formę do tarty trzeba smarować?
Wielu początkujących cukierników zadaje sobie pytanie, czy formę do tarty trzeba smarować. Warto podkreślić, że w przypadku nowoczesnych, wysokiej jakości form nie jest to konieczne. Akcesoria takie jak ranty perforowane czy formy klasyczne pokrywane są specjalną powłoką, która zapobiega przywieraniu ciasta. Pozwala to na zaoszczędzenie czasu podczas przygotowania słodkości, a także na uniknięcie trudności przy ich wyjmowaniu.
Jeśli zastanawiasz się, jak wyjąć tartę z formy metalowej, przede wszystkim pamiętaj o pozwoleniu jej na delikatne wystygnięcie po wyciągnięciu z piekarnika. Można wówczas podjąć próbę wyjęcia tarty lub poddać ją dodatkowemu chłodzeniu w lodówce. W przypadku dobrej jakości form ciasto powinno bez problemu odejść od jej boków. Jak wyjąć tartę z formy w jak najłatwiejszy i najszybszy sposób? Kluczem jest zastosowanie rantów w połączeniu z matą perforowaną.
Ile piec tartę? Praktyczne wskazówki
To, ile piec tartę, jest uzależnione od specyfiki danego ciasta, rodzaju zastosowanej formy, a także nadzienia. Warto pamiętać, że tarty wytrawne będą potrzebowały dłuższego czasu w piekarniku niż te owocowe. W obu przypadkach należy jednak przeprowadzić pieczenie wstępne, które zazwyczaj trwa około 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ma ono na celu przypieczenie dna przed nałożeniem nadzienia, dzięki czemu na koniec jest ono bardziej kruche. Po pieczeniu wstępnym tarta owocowa potrzebuje około 30 minut w temperaturze 190 stopni, natomiast wytrawna – około 40 w temperaturze oscylującej między 180 a 200 stopniami.
Idealna tarta posiada złocisty kolor, dobrze wypieczone nadzienie i kruchy, nie nazbyt mokry spód. Ciasto kruche należy przed pieczeniem schłodzić przez pół godziny w lodówce, co pozwoli na zachowanie jego odpowiedniej struktury. Warto pamiętać, że można je przechowywać w lodówce dłużej, a nawet mrozić – jest to możliwe również w przypadku wielu form do tart, które zostały wykonane z materiału odpornego na niskie temperatury.