Jak przechowywać pierniki aby były miękkie?

Pierniki, tuż obok karpia, choinki i migoczących światełek, stanowią symbol świąt. Ich korzenny aromat wprowadza do domu cudowną atmosferę Bożego Narodzenia. A proces ich przygotowywania gwarantuje świetną zabawę — zarówno młodszym, jak i starszym. Pieczenie i dekorowanie pierników to wspaniała okazja, aby spędzić czas z bliskimi i dać upust swojej wyobraźni. Jednak, co zrobić, aby ciastka te pozostały miękkie przez dłuższy czas? Jak przechowywać pierniki, żeby nie stały się twarde? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć w dalszej części niniejszego artykułu.

Dlaczego pierniki są twarde?

Pięknie udekorowane pierniki stanowią nie tylko pyszną przekąskę, ale również efektowną ozdobę świątecznego stołu lub choinki. Zachwycają one swoim charakterystycznym zapachem, uroczym wyglądem i wspaniałym, korzennym smakiem. Niestety zdarza się, że pierniki po upieczeniu są bardzo twarde. Jaka jest tego przyczyna? Odpowiada za to miód i przyprawy korzenne. Z tego powodu wiele osób przygotowuje te ciastka 2 tygodnie przed świętami, aby zmiękły.

Co zrobić, aby pierniki były miękkie?

Jak przechowywać pierniki, aby zmiękły? Najlepiej włożyć je do pudełek świątecznych wraz z kromkami chleba. Wchłoną one wilgoć znajdującą się w pieczywie i staną się znacznie miększe. Ważne jest jednak, aby każdego dnia wymieniać chleb na świeży!

Drugim sposobem na to, aby zmiękczyć pierniki, jest umieszczenie ich w pudełku z kawałkami jabłka lub pomarańczy. Wyciągną one sok z owoców i w efekcie zyskają wyjątkową miękkość oraz przyjemny, owocowy aromat. Należy jednak pamiętać, aby wymieniać cząstki jabłek czy pomarańczy co kilka godzin. W przeciwnym razie mogą zacząć pleśnieć, przez co pierniki staną się niezdatne do spożycia.

Ile mogą leżeć pierniki z lukrem?

Pierniki z lukrem zachwycają swoim efektownym wyglądem i smakiem. Należy jednak mieć na uwadze, że mają one krótszy okres przydatności do spożycia niż ciastka, które jeszcze nie zostały udekorowane. Lukier tworzy warstwę podatną na chłonięcie wilgoci, co znacząco przyspiesza utratę świeżości pierniczków.

Ozdobione pierniki można przechowywać ok. 4 tygodnie we właściwych warunkach — w suchym, chłodnym miejscu pozbawionym wilgoci i dostępu do światła.

Pieczenie pierników — co należy przygotować?

Pieczenie pierników gwarantuje świetną zabawę. Jednak przed przystąpieniem do przygotowywania tych ciastek, należy sięgnąć po odpowiednie składniki i akcesoria.

Składniki niezbędne do pierników to: mąka pszenna lub mieszanka mąki pszennej i żytniej, miód naturalny, masło, jajka i soda oczyszczona. Nie można również zapomnieć o przyprawach, takich jak cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon i suszony imbir.

Przed rozpoczęciem przygotowywania pierników, należy też wyposażyć w potrzebne akcesoria. Przydatna się miska do mieszania ciasta, wałek, blacha i papier do pieczenia oraz foremki do pierniczków. Warto sięgnąć również po kratki do studzenia i akcesoria przeznaczone do zdobienia pierników, takie jak worki i tylki cukiernicze.

Pierniki — czym ozdobić?

Pierniki można ozdobić przy pomocy:

  • lukru samodzielnie robionego — klasycznym białym bazującym na cukrze pudrze, wodzie i soku z cytryny lub kolorowym z dodatkiem barwników spożywczych;
  • Lukru królewskiego – gotowy produkt w proszku, który wystarczy rozrobić z odrobiną wody
  • Masy cukrowej – z której można wycinać za pomocą wykrawaczek różne kształty np. Śnieżynek. Masę cukrową można przykleić na lukier, czekoladę lub klej spożywczy
  • posypek cukrowych — dostępne są m.in. perełki cukrowe, gwiazdki, śnieżynki, bałwanki, buty Mikołaja, kryształki, pałeczki i maczek;
  • czekolady — można użyć roztopionej czekolady jako polewy lub sięgnąć po wiórki;
  • gotowych ozdób do ciasteczek — popularne są m.in. dekoracje wykonane z barwionej czekolady, konfetti cukrowe i jadalne złote drobinki.
  • wiórków kokosowych — mogą one imitować śnieg;
  • orzechów i bakalii — dobrym wyborem będą orzechy włoskie i laskowe oraz migdały, suszona żurawina, skórka pomarańczy i rodzynki.

Ozdobione pierniki można zapakować w pudełka świąteczne i podarować bliskim jako prezent świąteczny. Taki upominek z pewnością wywoła uśmiech na twarzy obdarowanych. Należy pamiętać, że własnoręcznie wykonany podarunek ma wyjątkową wartość, ponieważ zostało w niego czas i serce. Dzięki niemu można pokazać bliskiej osobie, jak bardzo jest dla nas ważna.

Jeśli szukasz jeszcze więcej inspiracji zapoznaj się koniecznie z książką Igi Sarzyńskiej-Komorowskiej „Moje pierniki” w której odnajdziesz całą magię pierników.

Sprawdź nasze produkty