Jak usztywnić bitą śmietanę?
Puszysta, smaczna bita śmietana o odpowiedniej konsystencji to jeden z podstawowych elementów przygotowywanych deserów. To niesamowity dodatek do tortów, babeczek oraz ciast, dzięki któremu nabierają one zupełnie innego charakteru. Bita śmietana sprawia, że z każdym kolejnym kęsem możemy się coraz bardziej delektować deserem.
W przygotowanym przez nas artykule poruszyliśmy wiele istotnych kwestii, dzięki którym czytelnicy mogą dowiedzieć się, jak usztywnić bitą śmietanę.
Co dodać do bitej śmietany, żeby była sztywna?
Sztywna, przepyszna, rozpływająca się w ustach bita śmietana ma niebagatelny wpływ na przyrządzane przez nas wypieki. Niezależnie od tego, czy tworzymy je dla najbliższych, czy na zamówienie klienta, niezwykle istotne jest, by zadbać o prawidłowe usztywnienie dodatku, co przełoży się na smak oraz estetykę całego deseru.
Znakomitym sposobem na zadbanie o właściwą konsystencję bitej śmietany jest przygotowanie jej z serkiem mascarpone. To idealna mieszanka, która sprawdzi się w przypadku tortów oraz ciast. Uzyskany krem będzie lekki i subtelny w smaku, a jednocześnie trwalszy od zwykłej śmietany.
Możemy również przyrządzić bitą śmietanę z białek połączonych z jogurtem naturalnym. Jednak uzyskany efekt najlepiej nadaje się do owoców oraz lodów.
Kolejnym pomysłem, na jaki warto się zdecydować, jest użycie mleka kokosowego bądź krowiego. Możemy je ubić podobnie jak śmietanę, stopniowo dodając cukier.
Dobrym pomysłem będzie dodatek żelatyny lub jej zamiennik w formie specjalnej gumy, zapewniający usztywnienie bitej śmietany.
W profesjonalnym cukiernictwie popularne są specjalistyczne stabilizatory do śmietan dostępne również w wersji neutralnej lub smakowej.
Jaką śmietankę użyć do ubijania?
Najlepsza do ubijania jest śmietanka kremówka o podwyższonej zawartości tłuszczu. W odróżnieniu od śmietany jest słodka, a nie kwaśna. Śmietankę uzyskuje się poprzez oddzielenie tłuszczu mleczego od mleka i poddaje się ja pasteryzacji lub homogenizacji.
Dlatego też słodka śmietanka 30-36% jest najlepszym wyborem do deserów.
Alternatywą śmietanki jest słodki krem roślinny do ubijania. Jest to gotowy do użycia produkt – roślinny odpowiednik słodkiej i tłustej śmietanki do ubijania. DECOR UP to słodzonyprodukt UHT o lekkim aromacie wanilii i śmietankowym smaku o zawartości tłuszczu 26.5%. Charakteryzuje się wyjątkową stabilności i wydajnością. Podczas ubijania powiększa swoją obojętność nawet trzykrotnie. Jest świetna bazą do kremów, musów i deserów. Jest produktem bezglutenowym, odpowiednim dla wegetarian.
Jak usztywnić bitą śmietanę bez żelatyny? Praktyczne porady
Uzyskanie odpowiedniej konsystencji bitej śmietany uzależnione jest od kilku czynników. Musimy na nie zwrócić uwagę, by produkt był sztywny i nadawał się do przygotowywanych deserów. Przede wszystkim warto wybrać śmietankę (nie śmietanę!) 30% lub 36%, ponieważ łatwiej się je ubija, co znacząco przyspiesza cały proces.
Ponadto przed przystąpieniem do czynności musimy dobrze schłodzić artykuł. Dlatego najlepiej włożyć go do lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem deseru. Dobrym pomysłem jest dodatkowe schłodzenie mieszadełek od miksera, co pozwoli wyrównać ewentualną różnicę temperatur.
Pamiętajmy również, by nie włączać miksera na zbyt intensywne obroty. Najlepsze efekty uzyskamy, ustawiając w urządzeniu najmniejszą prędkość, a następnie stopniowo ją zwiększając.
Warto mieć także na uwadze fakt, że na konsystencję śmietany ma wpływ temperatura otoczenia, co ma szczególne w upalne letnie dni. Dlatego powinniśmy wyciągnąć produkt z lodówki lub zamrażarki tuż przed jego użyciem.
Do czego możemy wykorzystać bitą śmietanę?
Bita śmietana jest fantastycznym dodatkiem do różnego rodzaju deserów. Idealnie sprawdzi się w przypadku ciast, tortów, muffinek czy lodów, a jej subtelny smak sprawi, że przekąska będzie rozpływała się w ustach.
Tak niepozorny element może nadać charakteru przyrządzanemu deserowi, całkowicie go odmieniając. Możemy zastosować go do tart na słodko, babeczek lub wypieków na różne okazje, wpływając na ich smak oraz wygląd.
Czym najlepiej ubić bitą śmietanę?
Bitą śmietanę możemy ubić na kilka sposobów, w tym celu wykorzystując zarówno ręczną trzepaczkę czy mikser, jak i syfon do bitej śmietany. Istotne, abyśmy wybrali wygodny dla siebie sposób. Dlatego przed przygotowaniem deseru w pierwszej kolejności warto zaopatrzyć się we wszelkie potrzebne akcesoria oraz produkty spożywcze.
Dobry rozwiązaniem, jest użycie syfonu do bitej śmietany. To niezawodny sposób na otrzymanie doskonałej konsystencji śmietany do dekoracji deserów. Tak samo jak w przypadku ubijania śmietany mikserem, śmietanka powinna być dobrze schłodzona. Zalecane jest również schłodzenie samego syfonu, wstawiając go na krótko do zamrażalnika. Aby śmietana był sztywniejsza można użyć dwóch nabojów.
Bita śmietana w sprayu – czy warto ją kupić?
Są sytuację, w których najlepszym rozwiązaniem jest gotowy produkt. Gotowa bita śmietan w sprayu ma wiele zalet. Przede wszystkim skraca czas potrzebny na jej przygotowanie. Nie trzeba pamiętać o schładzaniu składników. Nie trzeba sprzątać po jej ubijaniu. Sięgamy po gotowy produkt i mamy to !
Jednym z najchętniej wybieranych produktów przez profesjonalistów jestDAIRY CREAM WITH SUGAR DEBIC. Lekko słodzona bita śmietan o doskonałej konsystencji, gwarantująca zawsze doskonały smak. Wygodna butelka o pojemności 700 ml zapewnia precyzyjne dozowanie podczas dekoracji deserów i pitnej czekolady.
Gdzie kupić akcesoria i produkty do usztywniania bitej śmietany?
Planując zakup dobrej jakości artykułów spożywczych oraz akcesoriów, warto zapoznać się z przygotowanym przez nas asortymentem. Znajdujące się w nim wyroby spełnią oczekiwania nie tylko miłośników cukiernictwa, ale również profesjonalistów z branży, którzy przygotowują wypieki dla swoich klientów.
Jesteśmy otwarci na kontakt z zainteresowanymi osobami, służąc im fachowym doradztwem i mnóstwem cennych wskazówek.