Ciasto marcepanowe z jabłkami
Jesienne ciasto z jabłkami
Jesień nieodzownie kojarzy się z pięknymi kolorami i jabłkami. O tej porze roku chętnie sięgamy po coś słodkiego do ciepłej herbatki. Jesienne wypieki są pełne aromatów. Jednym z ulubionych ciast jest szarlotka, pieczona przez nasze mamy i babcie. Klasyczny przepis składa się z ciasta kruchego i jabłek. Nasza propozycja ciasta na jesień jest wzbogacona o marcepan, który doda wspaniały orzechowy smak i aromat.
Kruche ciasto z marcepanem i owocami
Marcepan większości z nas kojarzy się z batonami i figurkami marcepanowymi. Prawdziwy marcepan zawiera w sobie jedynie prażone, zmielone migdały i cukier. Jakość marcepanu zależy od migdałów. Za najbardziej aromatyczne uznawane są migdały śródziemnomorskie. Masa marcepanowa w cukiernictwa jest wszechstronna i stanowi składnik wielu wypieków. Można ją zapiekać, wypełniać korpusy czekoladowe i obkładać torty. Doskonale łaczy się z ciastem kruchem i owocami.
Przepis na jabłkowy tort marcepanowy
(3 torty Ø 24 cm)
Mieszanka marcepanowa
250 g masła
150 g cukru
320 g całe jajko
120 g mąki pszennej (typ 550)
6 g proszku do pieczenia
3 g soli ok.
5 g świeżo startej skórki cytryny, nieprzetworzonej
900 g kwaśnych jabłek, obranych, wydrążonych i pokrojonych (z ok. 1200 g całych jabłek)
Sok z 1 cytryny (do polania jabłek)
Dekoracja: płatki migdałów
PRZYGOTOWANIE
Forme do tarty wyłóż ciastem kruchym (o grubości ok. 3 mm). (Przygotuj ciasto kruche według własnej receptury).
Surowy marcepan wymieszaj ze zmiękczonym masłem do uzyskania gładkiej masy. Dodaj cukier, sól oraz startą cytrynę i miksuj na średnich obrotach do uzyskania puszystej masy. Dodaj jajka po kolei i dalej miksuj. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy.
Masę marcepanową przelej do przygotowanych foremek (ok. 370 g na foremkę) i wygładzić.
Na wierzchu ułóż jabłka (ok. 300 g na blaszkę) i upiecz.
Pieczenie: górna/dolna temperatura 200°C
Czas pieczenia: ok. 40-50 min.
Po ostygnięciu polukruj cienko gorącą konfiturą morelową i odrobiną pomady. Brzeg posyp świeżo uprażonymi, płatkami migdałów.
Przepis oryginalny pochodzi z receptur największej i najstarszej fabryki marcepanu w Europie Lubeca
Rezepte