Mieszanki "SOFT" - to koncentraty w proszku do przygotowywania lodów włoskich w automatach, charakteryzujące się doskonałym smakiem i aromatem. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom lody mają specyficzny i niepowtarzalny smak o zrównoważonej słodyczy. Kremowa struktura masy lodowej i odpowiedni stopień zmrożenia pozwalają na odpowiednie nakręcanie lodów na wafle. Receptura koncentratów oparta jest na mleku w proszku, które nadaje lodom bogaty i naturalny smak oraz aksamitną strukturę. Koncentraty przeznaczone są do produkcji lodów włoskich o kremowej konsystencji i odpowiednim stopniu napowietrzenia. Przygotowane z koncentratu lody są stabilne termicznie - dobrze znoszą wahania temperatur.

Ważne informacje: "soft czekolada" to mieszanka bazowa w proszku do lodów włoskich o smaku czekoladowym; jest to półprodukt do lodów i cukiernictwa; stosowana do sporządzania gotowej masy lodowej; przeznaczona wyłącznie dla przemysłu i laboratoriów rzemieślniczych, nieprzeznaczona do bezpośredniego spożycia.

Składniki: cukier, odtłuszczone mleko w proszku, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, skrobia modyfikowana, substancje zagęszczające: guma guar (E412), guma ksantanowa (E415), karboksymetyloceluloza (E466), emulgator: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym (E472a); produkt zawiera mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą.

Dozowanie i sposób użycia: 2.5 kilograma mieszanki (opakowanie jednostkowe) należy wymieszać z 5 litrami zimnej wody przy użyciu rózgi cukierniczej lub miksera; otrzymaną mieszankę odstawić na około 20 minut w chłodne miejsce (warunki chłodnicze - 4°C); mieszankę po odstaniu ponownie wymieszać i umieścić w zbiorniku maszyny do lodów - przelewając przez sito o drobnych oczkach.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH SUCHEGO PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1540/368 kJ/kcal |
Tłuszcz |
1.9 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
1.1 g |
Białko |
14.1 g |
Węglowodany |
72.1 g |
w tym cukry |
68.6 g |
Sól |
0.4 g |


Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym (fabrycznym) opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego i wilgoci; do dozowania produktu należy używać wyłącznie czystych i suchych przyborów i narzędzi; każdorazowo po otwarciu szczelnie zamknąć opakowanie; maksymalna temperatura składowania to 24°C; maksymalna wilgotność względna otoczenia to 75%.


Informacje dodatkowe: produkt spełnia wymagania obowiązujących przepisów dotyczących produktów spożywczych, w szczególności rozporządzenia komisji (WE) nr. 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dla środków spożywczych, w tym nr. 1441/2007 z dnia 5 grudnia 2007 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr. 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych, nr. 178/2002 w sprawie ogólnych zasad i wymagań prawa żywnościowego, nr. 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności ze zmianami z dnia 11 listopada nr. 1129/2011 i 1130/2011, nr. 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalający najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.



