BAZY OWOCOWE - nadają sorbetom stabilną, kremową strukturę, doskonałe do wyrobów ze świeżych lub mrożonych owoców.
BAZA FRUTTOMAX - to najwyższej jakości baza do produkcji kremowych sorbetów owocowych oraz lodów jogurtowych - wytwarzana ze starannie dobranych składników w odpowiednich proporcjach. Jest to półprodukt w proszku przeznaczony do produkcji lodów rzemieślniczych (sorbetów z wysoką zawartością owoców oraz lodów jogurtowych) - metodą tradycyjną. Pozwala uzyskać lody o stabilnej strukturze i kremowej konsystencji. Przeznaczona jest do stosowania ze świeżymi owocami lub pełnotłustym jogurtem naturalnym. Baza to mieszanka oparta na fruktozie z dodatkiem błonnika roślinnego oraz substancji emulgujących i zagęszczających. Specyficzna baza do sorbetów z dużą zawartością owoców oraz smaków jogurtowych. "Specjalna baza do sorbetów o wysokoprocentowej zawartości owoców oraz do sorbetów o smaku jogurtowym; zawiera fruktozę; produkt przyjazny dla wegan".

Składniki: fruktoza, błonnik roślinny, substancje emulgujące: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym (E472b), estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (E477), maltodekstryna, substancje zagęszczające: guma guar (E412), karboksymetyloceluloza (E466), guma tara (E417), guma ksantanowa (E415), błonnik bambusowy, syrop glukozowy, mąka sojowa; może zawierać śladowe ilości mleka, jaj, migdałów, orzechów laskowych, orzechów włoskich, pistacji, orzechów arachidowych oraz ich pochodnych; produkt bezglutenowy.

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (optymalna temperatura składowania to 18-20°C), w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; po zużyciu opakowanie produktu podlega segregacji i jest przeznaczone do recyklingu; produkt należy nabierać przy pomocy czystych i suchych narzędzi; po użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie.

RECEPTURA - DOZOWANIE (LODY Z OWOCAMI MIĄŻSZOWYMI) |
BAZA FRUTTOMAX |
0.9 kg |
OWOCE MIĄŻSZOWE (TRUSKAWKI, MORELE, ANANAS ITP.) |
1.5 kg |
WODA |
1.4 kg |
RECEPTURA - DOZOWANIE (LODY BANANOWE) |
BAZA FRUTTOMAX |
0.9 kg |
BANANY |
1.2 kg |
WODA |
2.1 kg |
RECEPTURA - DOZOWANIE (LODY CYTRYNOWE) |
BAZA FRUTTOMAX |
0.9 kg |
SOK Z CYTRYNY |
0.8 kg |
WODA |
2.15 kg |
RECEPTURA - DOZOWANIE (LODY JOGURTOWE) |
BAZA FRUTTOMAX |
0.9 kg |
JOGURT (PEŁNOTŁUSTY) |
3.0 kg |
WODA LUB MLEKO |
0.1 - 0.2 l |

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1702/401 kJ/kcal |
Tłuszcz |
1.4 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0.8 g |
Węglowodany |
96.0 g |
w tym cukry |
94.0 g |
Białko |
0.0 g |
Sól |
0.06 g |

CHARAKTERYSTYKA MIKROBIOLOGICZNA |
CAŁKOWITA LICZBA PŁYTEK |
< 5000 cfu/g |
PLESNIE I DROŻDŻE |
< 100 cfu/g |
ENTEROBAKTERIE |
< 100 cfu/g |
SALMONELLA |
nieobecne w 25 g |
PACIORKOWCE |
< 20 cfu/g |

Produkt jest zgodny z rozporządzeniem UE 1881/2006 oraz jego późniejszymi aktualizacjami dotyczącymi zanieczyszczeń w produktach spożywczych.

Wyprodukowano z pasją we Włoszech przez PERNIGOTTI GELATIERI ITALIANI - markę, która specjalizuje się w produkcji komponentów do tworzenia tradycyjnych lodów rzemieślniczych w nowoczesnym wydaniu i interpretacji. "Doskonałe surowce, niestrudzone zaangażowanie w innowacje i ogromna pasja w dążeniu do perfekcji uczyniły Pernigotti Maestri Gelatieri Italiani jedną z najbardziej cenionych w świecie marek włoskiego cukiernictwa. Z ponad 160-letnią historią i doświadczeniem w branży lodziarskiej, mogą zaoferować tylko to, co najlepsze, a dzięki wykorzystywanej od 1936 roku wiedzy ekspertów od półproduktów niezbędnych do wytwarzania lodów, puszczenie wodzy fantazji nigdy nie było prostsze".

