BAZY MLECZNE - wyselekcjonowane surowce przekształcają się w wysokiej jakości bazy do lodów o kremowych smakach, od tradycyjnych, po najbardziej innowacyjne.
BAZY PURA & RICCA - to linia bez dodatku emulgatorów, w recepturach nie występują również tłuszcze ani środki aromatyzujące (jedynie te naturalne).
BAZA PURA & RICCA KREM 100 - to najwyższej jakości baza do produkcji lodów mlecznych - wytwarzana z wyselekcjonowanych składników. Jest to półprodukt w postaci proszku przeznaczony do produkcji lodów rzemieślniczych (metodą tradycyjną). Baza charakteryzuje się niskim dozowaniem (100 g/l) i nie zawiera w swoim składzie tłuszczów roślinnych. Pozwala na uzyskanie lodów, które stanowią doskonałą bazę do produkcji lodów smakowych. Bazę należy połączyć ze świeżym mlekiem, śmietanką, cukrem oraz odtłuszczonym mlekiem w proszku w odpowiednich proporcjach. "Baza bez dodatku tłuszczów roślinnych (z dodatkiem tłuszczów pochodzenia zwierzęcego). Lody wyprodukowane z tej bazy to lody wzmacniające percepcję najróżniejszych smaków; 1.7% tłuszczów".

Składniki: suszony syrop glukozowy, odtłuszczone mleko w proszku, dekstroza, białka mleka, włókna roślinne, maltodekstryna, substancja zagęszczająca: guma tara (E417), błonnik bambusowy, masło w proszku, aromaty naturalne; może zawierać śladowe ilości soi, jaj, migdałów, orzechów laskowych, orzechów włoskich, pistacji, pozostałych orzechów oraz ich pochodnych; produkt bezglutenowy.

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (optymalna temperatura składowania to 18-20°C), w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; po zużyciu opakowanie produktu podlega segregacji i jest przeznaczone do recyklingu.

RECEPTURA - DOZOWANIE |
MLEKO |
1000 ml |
CUKIER |
255 g |
ŚMIETANKA |
230 g |
ODTŁUSZCZONE MLEKO W PROSZKU |
25 g |
BAZA PURA & RICCA KREM 100 |
100 g |

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1518/359 kJ/kcal |
Tłuszcz |
1.7 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
1.1 g |
Węglowodany |
65.0 g |
w tym cukry |
39.0 g |
Białko |
16.0 g |
Sól |
0.43 g |

DANE ANALITYCZNE |
WILGOTNOŚĆ |
max. 3.0 % |
CUKRY |
48.0 +/- 2.0 % |
SUCHA MASA TŁUSZCZOWA BEZMLECZNA |
33.5 +/- 2.0 % |
SUCHA MASA MLECZNA BEZTŁUSZCZOWA |
max. 1.0 % |
POZOSTAŁA SUCHA MASA |
15.5 +/- 1.0 % |
PAC |
45 |
POD |
18 |

CHARAKTERYSTYKA MIKROBIOLOGICZNA |
CAŁKOWITA LICZBA PŁYTEK |
< 10000 cfu/g |
PLESNIE I DROŻDŻE |
< 100 cfu/g |
ENTEROBAKTERIE |
< 100 cfu/g |
SALMONELLA |
nieobecne w 25 g |
PACIORKOWCE |
< 20 cfu/g |

Wyprodukowano z pasją we Włoszech przez PERNIGOTTI GELATIERI ITALIANI - markę, która specjalizuje się w produkcji komponentów do tworzenia tradycyjnych lodów rzemieślniczych w nowoczesnym wydaniu i interpretacji. "Doskonałe surowce, niestrudzone zaangażowanie w innowacje i ogromna pasja w dążeniu do perfekcji uczyniły Pernigotti Maestri Gelatieri Italiani jedną z najbardziej cenionych w świecie marek włoskiego cukiernictwa. Z ponad 160-letnią historią i doświadczeniem w branży lodziarskiej, mogą zaoferować tylko to, co najlepsze, a dzięki wykorzystywanej od 1936 roku wiedzy ekspertów od półproduktów niezbędnych do wytwarzania lodów, puszczenie wodzy fantazji nigdy nie było prostsze".

