BAZY OWOCOWE - nadają sorbetom stabilną, kremową strukturę, doskonałe do wyrobów ze świeżych lub mrożonych owoców.
BASE FRUIT 50 F - to najwyższej jakości baza do produkcji kremowych sorbetów owocowych - wytwarzana ze starannie dobranych składników w odpowiednich proporcjach. Jest to półprodukt w proszku przeznaczony do produkcji lodów rzemieślniczych - sorbetów - metodą tradycyjną. Baza charakteryzuje się niskim dozowaniem (50 g/l) i pozwala uzyskać sorbety o stabilnej strukturze i kremowej konsystencji. Baza przeznaczona jest do stosowania w procesie zimnym z dodatkiem skoncentrowanych past owocowych lub owoców (świeżych oraz mrożonych). Podczas produkcji lodów na bazie świeżych lub mrożonych owoców zalecane jest dodanie do receptury 30 g skoncentrowanej pasty owocowej (dla uwydatnienia smaku owocowego). "Baza doskonała do zastosowania na zimno przy produkcji sorbetów owocowych. Dzięki niej powstają sorbety o kremowej konsystencji; zastosowanie na zimno; produkt przyjazny dla wegan".

Składniki: fruktoza, suszony syrop glukozowy, dekstroza, substancje emulgujące: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym (E472b), estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (E477), estry kwasów tłuszczowych i sacharozy (E473), substancje zagęszczające: guma guar (E412), karboksymetyloceluloza (E466), włókna roślinne, maltodekstryna, mąka sojowa; może zawierać śladowe ilości mleka, jaj, migdałów, orzechów laskowych, orzechów włoskich, pistacji, orzechów arachidowych oraz ich pochodnych; produkt bezglutenowy.

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (optymalna temperatura składowania to 18-20°C), w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; po zużyciu opakowanie produktu podlega segregacji i jest przeznaczone do recyklingu; produkt należy nabierać przy pomocy czystych i suchych narzędzi; po użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie.

RECEPTURA - DOZOWANIE (RECEPTURA Z PASTAMI OWOCOWYMI) |
WODA |
1000 ml |
CUKIER |
270 g |
SKONCENTROWANA PASTA OWOCOWA |
120 g |
BAZA FRUIT 50 F |
50 g |
RECEPTURA - DOZOWANIE (RECEPTURA Z OWOCAMI) |
CUKIER |
300-350 g |
BAZA FRUIT 50 F |
50 g |
OWOCE (ŚWIEŻE LUB MROŻONE) |
1000 g |
DO RECEPTURY OPARTEJ NA ŚWIEŻYCH LUB MROŻONYCH OWOCACH ZALECANY JEST DODATEK PASTY OWOCOWEJ W ILOŚCI 30 GRAMÓW
|

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1865/444 kJ/kcal |
Tłuszcz |
14.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
9.9 g |
Węglowodany |
74.0 g |
w tym cukry |
55.0 g |
Białko |
1.2 g |
Sól |
0.51 g |

CHARAKTERYSTYKA MIKROBIOLOGICZNA |
CAŁKOWITA LICZBA PŁYTEK |
< 5000 cfu/g |
PLESNIE I DROŻDŻE |
< 100 cfu/g |
ENTEROBAKTERIE |
< 100 cfu/g |
SALMONELLA |
nieobecne w 25 g |
PACIORKOWCE |
< 20 cfu/g |

Produkt jest zgodny z rozporządzeniem UE 1881/2006 oraz jego późniejszymi aktualizacjami dotyczącymi zanieczyszczeń w produktach spożywczych.

Wyprodukowano z pasją we Włoszech przez PERNIGOTTI GELATIERI ITALIANI - markę, która specjalizuje się w produkcji komponentów do tworzenia tradycyjnych lodów rzemieślniczych w nowoczesnym wydaniu i interpretacji. "Doskonałe surowce, niestrudzone zaangażowanie w innowacje i ogromna pasja w dążeniu do perfekcji uczyniły Pernigotti Maestri Gelatieri Italiani jedną z najbardziej cenionych w świecie marek włoskiego cukiernictwa. Z ponad 160-letnią historią i doświadczeniem w branży lodziarskiej, mogą zaoferować tylko to, co najlepsze, a dzięki wykorzystywanej od 1936 roku wiedzy ekspertów od półproduktów niezbędnych do wytwarzania lodów, puszczenie wodzy fantazji nigdy nie było prostsze".

