FREE FROM "WOLNE OD" - to seria produktów stworzonych z dbałości o klientów i ich stale zmieniające się nawyki żywieniowe. Z połączenia tradycji i innowacji powstały produkty "bez laktozy", "bez dodatku cukru", czy wegańskie - nowa odsłona produktów bez utraty smaku i jakości.

BASE LATTE B-FREE - to doskonale zbilansowana kompletna baza do produkcji lodów mlecznych o naturalnym smaku śmietanki - bez dodatku cukru. Produkt pozwala na szybką i łatwą produkcję lodów, które mogą być oznaczane jako produkt bez dodatku cukru (zawierający naturalnie występujące cukry oraz substancje słodzące - poliole). Dzięki zastosowaniu polioli produkowane na bazie lody charakteryzują się kremową konsystencją i doskonałą stabilnością oraz czystym słodkim smakiem. Naturalnie śmietankowy smak bazy (bez dodatku aromatów) doskonale podkreśla smak dodawanych past i dodatków. Baza może być stosowana zarówno w procesie na ciepło jak i na gorąco. Wskazówka od producenta - poliole rozpuszczają się w zimnym mleku, jednak wymagają dłuższego czasu rozpuszczania - zaleca się odstawienie mieszanki na około 10 minut przed procesem ubijania. Produkty w proszku z serii B-FREE powinny być bardzo starannie i dokładnie mieszane - w celu uzyskania najlepszego efektu producent sugeruje stosowanie ciepłej wody lub mleka (zależnie od receptury) o temperaturze 40°C.


Składniki: substancja słodząca: maltitol, śmietanka w proszku, emulgator: estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (E473), estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (E477), monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym (E472b), monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), substancja stabilizująca: guma guar (E412), karboksymetyloceluloza (E466), guma tara (E417), błonnik roślinny, mąka sojowa; produkt bez dodatku cukru, zawiera naturalnie występujące cukry; zawiera substancje słodzące - nadmierne spożycie może wywołać efekt przeczyszczający.

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; termin przydatności produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 24 miesiące (od daty produkcji - zgodnie ze specyfikacją producenta).


RECEPTURA OGÓLNA - DOZOWANIE |
ŚWIEŻE MLEKO PEŁNE |
1000 g |
BASE LATTE B-FREE |
500 g |
RECEPTURA - LODY SMAKOWE |
ŚWIEŻE MLEKO PEŁNE |
3000 g |
BASE LATTE B-FREE |
1000 g |
PASTA SMAKOWA |
450 g |


WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1157/278 kJ/kcal |
Tłuszcz |
6.3 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
4.4 g |
Węglowodany |
89.0 g |
w tym cukry |
1.6 g |
Białko |
0.8 g |
Sól |
0.14 g |


DANE ANALITYCZNE |
CUKRY |
0.8 % |
TŁUSZCZ |
5.5 % |
SUCHA MASA |
99.5 % |


Dodatkowe informacje - wszystkie użyte materiały opakowaniowe spełniają wymagania Rozporządzenia WE nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego z dnia 27.10.2004 r. z późniejszymi zmianami, dyscyplinujące higienę opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Cały proces produkcyjny jest monitorowany zgodnie z zapisami Rozporządzenie nr WE 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny żywności. Firma z systemem zarządzania dla jakość UNI EN ISO 9001:2015 certyfikat CSQA N. 6000.

_1.png)


