BAZY MLECZNE - wyselekcjonowane surowce przekształcają się w wysokiej jakości bazy do lodów o kremowych smakach, od tradycyjnych, po najbardziej innowacyjne.
BAZY PURA & RICCA - to linia bez dodatku emulgatorów, w recepturach nie występują również tłuszcze ani środki aromatyzujące (jedynie te naturalne).
BASE PURA E RICCA 100 S.A. - to najwyższej jakości baza do produkcji lodów mlecznych - wytwarzana z wyselekcjonowanych składników. Jest to półprodukt w postaci proszku przeznaczony do produkcji lodów rzemieślniczych (metodą tradycyjną). Baza charakteryzuje się niskim dozowaniem (100 g/l) i nie zawiera w swoim składzie substancji emulgujących oraz tłuszczów roślinnych. Pozwala na uzyskanie lodów, które stanowią doskonałą bazę do produkcji lodów smakowych. Bazę należy połączyć z mlekiem oraz cukrem w odpowiednich proporcjach (w procesie zimnym lub gorącym). Zastosowanie bazy pozwala uzyskać lody o doskonałej strukturze i stabilności. Baza należy do serii produktów do lodów bez dodatku: emulgatorów, tłuszczów oraz substancji aromatyzujących - daje lody o czystym smaku. "Baza o średnim dozowaniu zawierająca naturalne składniki, między innymi błonnik bambusa, dzięki którym otrzymuje się znakomitą strukturę i doskonałą stabilność. Bez dodatku emulgatorów i bez tłuszczów roślinnych, aby cieszyć się czystym smakiem lodów; zastosowanie na gorąco lub na zimno; z dodatkiem tłuszczów pochodzenia zwierzęcego".

Składniki: suszony syrop glukozowy, odtłuszczone mleko w proszku, dekstroza, błonnik roślinny, białka mleka, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego (E410), błonnik bambusowy, śmietanka w proszku; może zawierać śladowe ilości soi, jaj, migdałów, orzechów laskowych, orzechów włoskich, pistacji, pozostałych orzechów oraz ich pochodnych.

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (optymalna temperatura składowania to 18-20°C), w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; po zużyciu opakowanie produktu podlega segregacji i jest przeznaczone do recyklingu.

RECEPTURA - DOZOWANIE |
MLEKO |
1000 ml |
CUKIER |
220 g |
BAZA PURA & RICCA 100 SA |
100 g |

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1510/357 kJ/kcal |
Tłuszcz |
1.7 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
1.1 g |
Węglowodany |
63.0 g |
w tym cukry |
36.0 g |
Białko |
16.0 g |
Sól |
0.43 g |

CHARAKTERYSTYKA MIKROBIOLOGICZNA |
CAŁKOWITE OBCIĄŻENIE BAKTERYJNE |
< 10.000 jtk/g |
PLESNIE I DROŻDŻE |
< 100 jtk/g |
ENTEROBAKTERIE |
< 100 jtk/g |
STAPHYLOCOCCUS AUREUS |
< 20 jtk/g |
SALMONELLA |
nieobecna w 25 g |

Produkt jest zgodny z rozporządzeniem WE 1881/2006 i jego późniejszymi aktualizacjami - dotyczącymi zanieczyszczenia w żywności.

Wyprodukowano z pasją we Włoszech przez PERNIGOTTI GELATIERI ITALIANI - markę, która specjalizuje się w produkcji komponentów do tworzenia tradycyjnych lodów rzemieślniczych w nowoczesnym wydaniu i interpretacji. "Doskonałe surowce, niestrudzone zaangażowanie w innowacje i ogromna pasja w dążeniu do perfekcji uczyniły Pernigotti Maestri Gelatieri Italiani jedną z najbardziej cenionych w świecie marek włoskiego cukiernictwa. Z ponad 160-letnią historią i doświadczeniem w branży lodziarskiej, mogą zaoferować tylko to, co najlepsze, a dzięki wykorzystywanej od 1936 roku wiedzy ekspertów od półproduktów niezbędnych do wytwarzania lodów, puszczenie wodzy fantazji nigdy nie było prostsze".

