
Indeks: CALLEBAUT13
Marka: CALLEBAUT
800g Crispearls™ Ruby Chrupiące perełki w czekoladzie Ruby CHR-CC-2CRISE0-02B Mona Lisa Callebaut
11,00 zł / 100 g
50g Barwnik CZERWONY do CZEKOLADY Power Flower Red CLR-19430-999 Monalisa:
Non Azo Free - może wywierać negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci..
Barwnik czerwony (koszenila E120) na bazie masła kakaowego (nośnik).
Idealna temperatura do pracy z czekoladą zabarwioną barwnikami Power Flowers to 40-45°C.
Ostateczny kolor czekolady zależy od rodzaju użytej czekolady (biała, mleczna, deserowa).
Zapewnia szybkie i równomierne krycie, dzięki dużemu stężeniu pigmentu (40%).
Barwniki są wstępnie krystalizowane i gotowe do użycia.
Składniki: tłuszcz kakaowy (60%), barwnik: koszenila (E120).
Przechowywanie: przechowywać w czystych, suchych (wilgotność względna do 70%) pomieszczeniach,
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed działaniem obcych zapachów i promieni słonecznych.
Temperatura składowania: 12-20°C.
Opakowanie: 50g
Kod produktu: CLR-19430-999
Jak stworzyć kolor:
1. Wybierz preferowany kolor w aplikacji Power Flowers i umieść (kombinację) barwników tak jak wskazuje aplikacja w misce.
2. Zmierz wielokrotność 400 g białej lub mlecznej czekolady.
3. Włóż odpowiedni barwnik do miski i dodaj 1/4 stopionej czekolady.
4. Poczekaj 1-2 minuty, aż barwnik się rozpuści, dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj pozostałe 3/4 czekolady i ponownie dokładnie wymieszaj.
6. Zatemperuj kolorową czekoladę, jeżeli jest to konieczne.
Uwagi techniczne:
Proponowane formuły kolorów oparte są na 400 g białej czekolady (W2NV, ZEPHYR),
mlecznej czekolady (665NV). Temperatura barwienia to 40-45°C.
Jeżeli kolor ma być użyty do spryskiwania powierzchni czekoladowej część czekoladynależy zastąpić masłem kakaowym (50% masła kakaowego).
Barwniki Power Flower należy stosować zgodnie z instrukcją i wzorem na opakowaniu (mieszanie kolorów).
Ostrzeżenie:
1. Ustawodawca może ograniczyć stosowanie/koncentrację pigmentów spożywczych.
W poniższej tabeli znajduje się stężenie pigmentu Power Flower. Europejskie przepisy dotyczące
maksymalnego dopuszczalnego stężenia pigmentu w produkcie końcowym można znaleźć
w ostatniej kolumnie. Informacje te mają charakter orientacyjny i nie są prawnie wiążące.
2. Ze względu na dużą koncentrację Power Flower barwnik wydaje się ciemniejszy niż produkt końcowy.
3. Niektóre kolory NON-AZO są bardziej wrażliwe na światło i temperaturę, powinny być chronione
przed działaniem tych czynników, aby zagwarantować oryginalne kolor i intensywność.
4. Używając barwników AZO, musisz podać na etykiecie produktu sentencje:
"może mieć niekorzystny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci".
5. Zgodnie z prawem barwiona czekolada nie może być zadeklarowana ani oznakowana jako czekolada,
tylko jak wyrób cukierniczy. Kolorowy produkt może być używany wyłącznie do dekoracji i/lub powlekania.
Zawartość pigmentu |
|
Pigment |
Koncentracja pigmentu |
E120 |
208.000 mg/kg |
Maksymalne dopuszczalne stężenie w produkcie końcowym do bezpośredniego spożycia, zgodnie z europejskimi przepisami dotyczącymi kolorów/barwników do stosowania w środkach spożywczych (Dyrektywa UE 1333/2008) (mg/kg) |
|
Kategoria |
Zawartość pigmentu |
Wyroby cukiernicze |
300 mg/kg |
Dekoracje |
500 mg/kg |
Wyroby piekarnicze |
200 mg/kg |
Lody |
nie dozwolone |
Desery |
150 mg/kg |
Ograniczenie dotyczy koloru stosowanego pojedynczo lub w połączeniu z jednym lub większą liczbą kolorów E100, E102, E120, E122, E129, E131, E132, E133, E142, E151, E155, E160e, E161b. |
Indeks: CALLEBAUT13
Marka: CALLEBAUT
Indeks: SWEETDECOR303
Marka: SWEET DECOR
Złoto jadalne w postaci drobnych płatków - doskonale sprawdzi się do dekoracji eleganckich potraw i deserów.
Indeks: COMPRITAL253
Marka: GIUBILEO EXPERIENCE
Pasta słony karmel z serii Giubileo Experience - z dodatkiem cukru trzcinowego i gronowego - przeznaczona do produkcji wysokiej jakości lodów rzemieślniczych i wyrobów cukierniczych.
Indeks: TESCOMA132
Marka: TESCOMA
Cyfrowy termometr spożywczy w kolorze czerwonym pozwalający na odczyt temperatury w stopniach Celsjusza oraz Fahrenheita. Idealnie sprawdzi się do kontroli temperatury podczas przygotowywania potraw oraz napojów.