COLOCIOC - to seria barwników przygotowanych na bazie masła kakaowego. Przeznaczone są do pracy z czekoladą - barwienie masy czekoladowej, dekorowanie powierzchni czekolady oraz form. Barwniki charakteryzują się twardą konsystencją - przed użyciem wymagają podgrzania do temperatury około 30°C w celu ich upłynnienia (barwniki należy stosować w temperaturze 28°C, nie podgrzewać do temperatury powyżej 40°C). Z barwnikami na bazie masła kakaowego pracuje się w podobny sposób jak z czekoladą. Upłynnione barwniki dodajemy bezpośrednio do zatemperowanej czekolady lub masła kakaowego.
Można nanosić je na powierzchnię folii gitarowej - w celu stworzenia dekoracji czekoladowych. Barwniki można nanosić również na powierzchnię form do czekolady wykonanych z poliwęglanu lub tritanu. Pozwala to na tworzenie efektownych, kolorowych pralin i czekoladek. Barwniki na formę można nakładać za pomocą pistoletu lub ręcznie, na przykład za pomocą pędzelka. Kolor barwnika będzie najlepiej odwzorowany po zmieszaniu z białą czekoladą. Barwniki doskonale sprawdzą się do dekoracji powierzchni czekolady mlecznej oraz deserowej (dekorowane praliny, kolorowe dekoracje czekoladowe). Barwniki nie zawierają w składzie dwutlenku tytanu - E171

Składniki: barwnik: masło kakaowe, barwniki: czerwień koszenilowa (E124), tlenki i wodorotlenki żelaza (E172); może zawierać śladowe ilości mleka, soi i siarczynów.
Barwniki, które mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa FCF (E110), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), czerwień allura (E129).

Warunki przechowywania: barwniki na bazie tłuszczu należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego; optymalna temperatura przechowywania barwników to 8°C - 25°C; optymalne wilgotność względna otoczenia podczas przechowywania to 40-50%; barwniki należy dozować przy użyciu czystych i suchych przyborów; po każdym użyciu należy oczyścić opakowanie z pozostałości barwnika. Właściwości sensoryczne produktu mogą z czasem ulegać naturalnym zmianom - bezpieczeństwo produktu jest gwarantowane przez cały okres przydatności do spożycia.


WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
3513/839 kJ/kcal |
Tłuszcz |
93.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
57.0 g |
Węglowodany |
0.0 g |
w tym cukry |
0.0 g |
Białko |
0.0 g |
Sól |
0.29 g |


PRODUKT BEZGLUTENOWY - "produkt będący przedmiotem niniejszego zamówienia jest bezglutenowy zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 41/2009 z dnia 20.01.2009 r. w sprawie składu i oznakowania środków spożywczych odpowiednich dla osób z nietolerancją glutenu. Surowiec jest z natury wolny od prolamin odpowiedzialnych za nadwrażliwość na gluten. Każde zanieczyszczenie krzyżowe zbożami zawierającymi gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich zhybrydyzowane szczepy) i ich produkty są zabronione w procesie produkcyjnym. 1 Art. 3.2 Mogą nosić termin „bezglutenowy”, jeżeli zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg w żywności sprzedawanej konsumentowi końcowemu.
OŚWIADCZENIE HACCP - "ten produkt jest wytwarzany zgodnie z wymaganiami rozporządzenia (WE) 852/2004 w sprawie higieny żywności. Aby zapewnić zgodność z wymaganiami prawnymi, wszystkie procesy produkcyjne poddawane są okresowej kontroli HACCP. Zgodność z Rozporządzeniem WE 178/2002 w sprawie identyfikowalność produktów spożywczych."
OŚWIADCZENIE GMO - "potwierdzamy, że niniejszy produkt nie pochodzi z surowca modyfikowanego genetycznie. Nie stosuje się żadnych dodatków ani substancji ułatwiających przetwórstwo, które mogą pochodzić z GMO."




